Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 44

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 44

          “Тоді Марія сказала: Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову” (Лк. 1, 38).

          Прославою Бога є твоє покірне та смиренне слухання Слова Божого! Прославою є виконання Його Волі!

          “Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову” – цими словами Марія віддається повністю в руки Бога Отця і дає простір для дії Святого Духа. Тільки після цих слів Бог може воплотитись у її лоні. Господь на свій заклик у відповідь від Марії  не зустрічає жодного опору чи перепони. Він зустрічає тільки відкритість і послух, смирення і довіру. А тому Марія отримує слово: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить”.

          “Нехай зі мною станеться по твоєму слову” – Марія зберігала послух Слову у Вифлеємі, під час втечі до Єгипту, в Кані та під хрестом на Голгофі… Богородиця є не тільки стриманою у словах. Вона є наймудрішою у вмінні роздумувати та споглядати очима віри. Її молитвою стало відвічне мовчання в Бозі. Без Неї неможливо уявити собі історію Спасіння.

          Богородиця стає для нас прикладом як нам у цей важкий час війни, неймовірних і болючих втрат, безнадії і болю, повірити у Божий задум щодо нас. Як відкритись на Бога і з Його великої ласки наповнитись довір’ям до Нього! Як те, що є неможливим для людини, а є можливим для Бога, впустити у своє життя! І як, зрештою, духовно промовити посеред життєвих випробувань: “Величає душа моя Господа, і дух мій радіє в Господі, Спасі моїм!”.

          “Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову” – ці слова Марії стали початком нового етапу спасіння людства. Ці слова у твоєму житті можуть стати новим етапом твого спасіння! Чи усвідомлюєш це? Чи готовий/готова ти хоч спробувати промовити ці слова у глибині свого єства, дати Богові простір для дії, відкрити для Нього хоч шпаринку у своєму серці для Його люблячого дотику? Чи можеш хоч на кілька хвилин усвідомлено стати перед Богом і промовити – “Ось я, тут і тепер, довіряю, нехай зі мною станеться по твоєму слову, і нехай Твоя буде воля!”?

          “Не маємо іншого довір’я, крім того, що його черпаємо від Тебе, Діво найпокірніше” (св. Єфрем Сирійський).

          Життя Богородиці сповите глибокою таємницею мовчання. У євангелистів знайдемо зовсім небагато слів Марії. Євангелії від Марка та від Матея не переказують нам жодного слова від Марії. Вона, приховуючись у тіні свого Сина, знаходиться цілком і повністю під дією Святого Духа. У задумі Бога Марія нерозлучно пов’язана зі слуханням Слова Бога. Марія не просто чує поверхнево, а слухає, вслухається, заглиблюється щоб зрозуміти значення  Слова. Те Кого Вона слухає і що Вона слухає стає для неї Таїнством!

          Маріє, навчи мене перебувати в тиші, щоб у ній я більше розпізнавав присутність Твого Сина та любив Його!

           Маріє, вчини мої вуха відкритими! Навчи мене слухати дійсність, у якій я живу, вислуховувати кожну людину, яку зустрічаю, особливо ту, яка зараз найбільше цього потребує!

           Супроводжуй мене в Україні через Тиждень Страстей Твого Сина і наших випробувань! Ти мовчала під хрестом свого Сина, зберігаючи усе, що відбувалося навколо, у своєму серці!

          Тобі Господь дозволив споглядати Таємницю! Навчи і мене покори і смирення слухання Твого Сина!

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.